تاریخچه پیدایش وردپرس
هرکاربری که به عنوان طراح سایت میخواهد از سیستم مدیریت محتوای وردپرس جهت طراحی سایت استفاده کند، یک سیستم بسیار قدرتمند پیش روی خود میبیند این درحالیست که در ابتدای پیدایش وردپرس این چنین نبوده و به مرور زمان به این قدرت رسیده است . در ادامه تاریخچه وردپرس را باهم تحلیل می کنیم:
دو کاربر به نامهای Matt Mullenweg و Mike Little تصمیم به ایجاد یک پلت فرم به نام b2/cafelog کردند. در ۲۷ ماه می ۲۰۰۳،Matt اعلام کردند که اولین نسخه وردپرس در دسترس است. اولین نسخه شامل رابط مدیریت ،قالب جدید و ایجاد قالب سازگار با xhtml 1.1 است . تصویر زیر اولین نسخه است : وردپرس وردپرس
سپس در می ماه ۲۰۰۴ ورژن ۱٫۲ وردپرس به همراه افزونه معماری به کاربران و توسعه دهندگان این امکان را میداد که با نوشتن افزونه توسط خودشان و به اشتراک گذاشتن آن قابلیت وردپرس را افزایش دهند.
با افزایش علاقه مندی کاربران به وردپرس ، وردپرس با کمک جوامع پیشرفت بهتری داشت تا در نهایت وردپرس ۱٫۵ در سال ۲۰۰۵ با ویژگی های بیشتری شامل صفحات ، ابزار نظرات ، قالب جدید و پیشفرض به نام کوپریک و سیستم قالب کامل به بازار آمد.
بخشی از صحبت های Matt درباره نسخه ۱٫۵ وردپرس:
در نسخه ۱٫۵ ما یک نسخه کامل و بسیار انعطاف پذیر ایجاد کردیم که به جای اینکه شما خود را با سیستم وفق بدید ، سیستم خودش را با شما وفق می دهد.
سال ۲۰۰۵ ، نسخه ۲٫۰ وردپرس با پیشخوان مدیریت جدید وارد بازار شد. در این نسخه کاربران می توانستند دسته بندیها و تگ های پست را بدون ترک ویرایشگر پست اضافه کنند.
دیگر ویژگی های فوق العاده نسخه ۲٫۰ وردپرس :
– اضافه شدن افزونه آنتی اسپم akismet
– افزونه پشتیبان گیری داده وردپرس و پشتیبان گیری وردپرس
– معرفی فایل functions.php
* درنهایت شرکتی با نام تجاری وردپرس توسط بنیانگذار Matt در سال ۲۰۰۶ تاسیس شد.
درسال ۲۰۰۸ شرکت طراحی وب که پیوست وردپرس (Cog joined) نامیده می شد ، برای کمک به رابط کاربری جدید مدیریت وردپرس پروژه ای را شروع کرد.مطالعه جهت قابلیت توسعه وردپرس انجام شد و در طی سال در نسخه های مختلف ویژگی های جدیدی به وردپرس اضافه شد:
– کد کوتاه
– آپدیت با یک کلیک
– نصب افزونه ساختاری
در سال ۲۰۱۰ علامت تجاری و آرم وردپرس توسط بنیانگذار وردپرس Matt Mullengweg به بنیاد وردپرس انتقال مالکیت یافت و این نشان دهنده رشد وردپرس بود و دیگر به شرکت یا گروه توسعه دهنده ای وابسته نخواهد بود.
وردپرس ۳٫۰ در سال ۲۰۱۰ منتشر شد و گام بزرگی در جهت رشد سیستم مدیریت محتوا بود.
ویژگی های منحصر به فرد نسخه ۳٫۰ وردپرس :
– طبقه بندی سفارشی بهتر
– نوع تایپ
– هدر و منوها
– پس زمینه سفارشی
– کمک های متنی بر روی صفحه نمایش مدیریت
در سال ۲۰۱۲ قابلیت های مختلفی از جمله پیش نمایش قالب ، قالب سفارشی و مدیریت رسانه معرفی شد.کاربران به واسطه این ویژگی ها می توانند گالری عکس ایجاد کنند و پیش نمایش قالب را قبل از تغییر به قالب جدید مشاهده کنند.
در سال ۲۰۱۳ وردپرس با ویژگی آپدیت خودکار رونمایی شد . کاربران میتوانند در پیشخوان وردپرس خود از نسخه جدید وردپرس آگاه شوند و در صورت دلخواه آن را آپدیت کنند.
در همان سال نسخه ۳٫۸ با معرفی MP6 و رابط مدیریت جدید وارد بازار شد. در این نسخه قابلیت ریسپانسیو بودن یعنی واکنشگرا بودن نسبت به هر صفحه نمایش اعم از موبایل ، تبلت و دسکتاپ اضافه شد. سپس هر ساله قابلیت های جدیدی به سیستم مدیریت محتوای وردپرس اضافه می شود ک تاکنون وردپرس یکی از بهترین CMS های روز دنیاست.
وردپرس با زبان برنامه نویسی PHP نوشته شده و با زبان پایگاه داده MySql پشتیبانی می شود . هر طراح سایتی با ودپرس میتواند هرگونه سایت شرکتی ، سایت فروشگاهی ، سایت خبری و … را ایجاد کند.
وردپرس به صورت تخصصی چیست؟
وردپرس یک سیستم سایت ساز است که به صورت رایگان میتوانید هرگونه سایت شرکتی ، سایت فروشگاهی ،سایت خبری و … را با طراحی دلخواه با استفاده از قالب های متنوع وردپرس پیاده سازی کنید.
در جامعه برنامه نویسی دونوع طراحی وجود دارد:
- طراحی فرانت اند (frontend)
- طراحی بک اند (backend)
فرانت اند کار کسی است که طراحی قالب سایت را برعهده میگیرد که با استفاده از زبان های html , css , bootstrap , javascript این کاررا انجام میدهد . همه ی قالب های وردپرس با استفاده از این زبان ها طراحی شده اند.
بک اند کار کسی است که طراحی سمت سرور را انجام میدهد که با استفاده از زبان های asp.net یا php این کار را انجام میدهد. برنامه نویسی سمت سرور وردپرس با php است.
برای راه اندازی وردپرس کافی است اخرین نسخه را از سایت مرجع وردپرس یا سایت فارسی وردپرس دانلود کرده و با داشتن هاست و دامنه موردنظر اقدام به نصب آن کنید.
هاست : فضای اینترنتی است که تمامی فایل های موردنیاز جهت راه اندازی سایت روی آن قرار میگیرد.
دامنه : اسم سایت موردنظرکه دارای پسوندهای مختلفی می باشد.
وردپرس دارای پشتیبان های رسمی در ایران می باشد که دو سایت wp-persian.com و wp-parsi.com پاسخ گوی تمامی سوالات و مشکلات مطرح شده در انجمن های پشتیبانی می باشد.
آمار استفاده از وردپرس
در حال حاضر ۱۰ میلیون سایت در دنیا راه اندازی شده است که بیش از ۳۰ درصد آنها با وردپرس ساخته شده اند.
در تصویر زیر دومین سی ام اس دنیا یعنی جوملا با اختلاف زیادی کمتر از ۳ درصد سایت های دنیا را تشکیل داده و وردپرس با بیش از ۳۰ درصد همچنان در صدر قرار دارد.

وردپرس
لازم به ذکر است که حدود ۶/۴۴ درصد از سایت ها یا سیستم مدیریت محتوا ندارند یا با سیستم مدیریت محتوای اختصاصی نوشته شده اند.سایت هایی مثل سایت های دانشگاهی ، دولتی و …
اکنون میخواهیم به مزایا و معایب وردپرس بپردازیم:
مزایای وردپرس:
- هر کاربری با داشتن هیچ دانش برنامه نویسی می تواند برای کسب و کار خودش یک سایت با هر قالب دلخواهی راه اندازی کند.
- انعطاف پذیری و محدود نبودن آن : کاربر در استفاده از پلاگین ها و قالب های مختلف هیچ محدودیتی ندارد. نکته ی جالب این است که علاوه بر رایگان بودن خود وردپرس ، بیشتر پلاگین ها هم رایگان ارائه می شوند.
- یکی دیگر از مزیت های وردپرس این است که سایت ساخته شده توسط وردپرس حدود ۵۰درصد بهینه و سئو شده است.
- بروز رسانی های تیم توسعه دهنده وردپرس کاملا رایگان است.
معایب وردپرس:
- با وجود اینکه برای داشتن سایت وردپرسی به هیچ گونه دانش برنامه نویسی نیازی نیست اما برای اعمال اصلاحات سمت سرور و ویرایش باید با زبان php اشنا باشید و کدها را تغییر دهید.
- برای ویرایش و اعمال اصلاحات در ظاهر سایت باید زبان html , css را بدانید تا بتوانید این کار را انجام دهید.
- امنیت وردپرس مانند سایر سی ام اس ها در سطح مشخصی نیست و این بستگی به عوامل تاثیر گذار دیگر دارد.