اینترنت اشیا که به انگلیسی Internet of Things یا به شکل مخفف آی او تی که گاهی اینترنت چیزها نیز نامیده می شود. عموما به همه اشیا و لوازم مورد استفاده اطرافمان اشاره دارد که بوسیله اینترنت به گوشی های ما مرتبط هستند و از این طریق می توان به آنها دستوراتی داد .
معمولا از طریق اپلیکیشن های نصب شده بر روی تلفن همراهمان می توانیم اطلاعاتی از اشیا و دستگاههای متصل به شبکه اینترنت بگیریم و فرامینی صادر کنیم. اینترنت اشیا به زبان خودمانی، مرتبط شدن دستگاه ها و سنسورهاست با شبکهای که از طریق آن میتوانند با یکدیگر و با مخاطبینشان ارتباط برقرار سازند .
این شبکه می تواند به سادگی یه دستگاه تلفن هوشمند با ماشین لباسشویی باشد یا به پیچیدگی کنترل ترافیک شهری از طریق داده ها و سنسورهای مستقر در خیابانها. اینترنت اشیا می تواند از دستگاههای گیرنده ی تلویزیونی گرفته تا میزان کالری مصرفی و پوشاکمان را در بر بگیرد .

اینترنت اشیا دنیای فیزیکی و اجسام را می تواند از طریق جهان مجازی کنترل و هدایت کند. شاید کنترل و هدایت اجسام و اشیا مد نظر از فاصله ای دور انجام پذیرد . تا کنون اینترنت توانسته بود افراد را به هم مرتبط کند ولی اینترنت اشیا می تواند افراد و اشیا را از فاصله های چندهزار کیلومتری با یکدیگر متصل کند.
این مفهوم بسیار گسترده و پرکاربرد است شاید سنسورهایی درون خانمان باشد تا بتوانیم از طریق آن سیستم تهویه و یخچال و تلویزیون و ماشین لباسشویی و سیستم روشنایی و درب های پارکینگ و سیستم اطفا حریق خانمان را از طریق گوشی های هوشمندمان کنترل کنیم .
ساختمان هوشمند یا همان smart home شاخه ای عملی و کاربردی از اینترنت اشیاست که در ادامه به جنبه های مختلف آن می پردازیم.
استفاده از این تکنولوژی در خانه یا ساختمان فواید بسیاری دارد مثلا مصرف انرژی را بهینه تر می کند و امنیت ساختمان را در برابر سرقت و آتش سوزی به شدت بالا می برد به علت مانیتورینگ دقیق و همچنین می تواند سرعت کارها را بیشتر و در نهایت می تواند موجب رفاه بیشتر گردد.

اخیرا آیفون های تصویری وارد بازار شده اند که به شبکه جهانی متصل هستند و اگر شخصی به خانه ی شما مراجعه کند و شما منزل نباشید می توانید از طریق اپلیکیشن ، تصویر مراجعه کننده به منزلتان را ببینید و در صورت نیاز با آن فرد ارتباط برقرار کنید و درب را باز کنید آن هم از کیلومترها دورتر از منزلتان.
شاید هم سنسورهایی در مزرعه ی پرورش انواع دام باشد تا بتوانیم از مریضی ها پیشگیری کنیم و میزان کالری مصرفی و بازده مزرعه را بدون حضور فیزیکی افراد بسنجیم.
از این تکنولوژی می توان در استخرهای پرورش ماهی نیز استفاده کرد. همانطور که می دانید استخرهای پرورش ماهی دائما در معرض انواع آلودگی ها و افزایش و کاهش دما خارج از محدوده تحمل ماهی ها می باشد. بنابر این می توان سنسورهایی برای مانیتورینگ دمای آب و هوا و همچنین میزان نیترات و فسفات و آمونیاک آب نصب کرد تا از بروز مشکلات و خسارات پیشگیری کرد. و به شکل آنلاین آلودگی ها را کنترل کرد.

می تواند ریز تراشه هایی در دل خاک باشد تا میزان رطوبت موجود را بسنجد و در صورت نیاز به مرکز کنترل ، دستور آبیاری بدهد و لوله های آب هم از طریق شیرهای برقی می توانند وظیفه ی آبیاری را بدون حضور نیروی انسانی انجام دهند.
اینترنت اشیا در زمینه مارکتینگ و بازاریابی هم می تواند بسیار جالب و کاربردی عمل کند. برای مثال می تواند بعد از بارها خرید ، سلیقه ی مشتری را از طریق داده های قبلی بسنجد و مکان محصولات مورد نظر خریداران را در گوشی همراهشان نشان دهد یا از تخفیفهای ویژه مطلعشان کند.

پیشنه ی اینترنت اشیا شاید به قرن نوزدهم و اختراع اولین تلگراف مغناطیسی برگردد ولی اصطلاح Internet of Things برای اولین بار در سال ۱۹۹۹ توسط کوین اشتون استفاده شد. ایشان در توضیح اینترنت اشیا گفته اند که به طور معمول اینترنت چیزها توسط عموم مردم و نخبه ها فهمیده نشده است.
کسانی که از ربات های آینده میترسند در اشتباهند . شاید به علت شناخت ناکافی از آنها میترسند اما اینترنت اشیا می تواند دنیا را برای ساکنان کره خاکی اعم از حیوانات و گیاهان بهتر و زیباتر کند.
اما اینترنت اشیا به سرعت در حال پیشروی است. پیش بینی شده که تا انتهای سال جاری میلادی حدود ۵۰ میلیارد دستگاه به اینترنت متصل شوند و این یعنی یک بازار بزرگ ۱۰ تریلیون دلاری.

از این تکنولوژی می توان در خودروها نیز استفاده کرد . مثلا اگر خودرویی در مسیر دچار اختلالی گردد ، اینترنت اشیا با توجه به دقت سنسورها می تواند اختلال را ردیابی و به راننده اطلاع دهد و با توجه به ارتباط خودرو با بانک اطلاعاتی شهر ، می تواند شما را به نزدیکترین تعمیرگاه راهنمایی کند .
از طرفی می تواند پیش از رسیدن شما ، به تعمیرگاه اطلاع دهد که خودرویی با ایرادات و اختلالات مذکور در حال رسیدن به تعمیرگاه می باشد تا امورات به سرعت و دقت انجام گردد. همچنین اینترنت اشیا از طریق سنسورها می تواند اتمام لوازم مصرفی خودرو از قبیل روغن موتور و لنت و صفحه کلاژ را پیش از موعد به استفاده کنندگان خودرو اطلاع دهد.
از اینترنت اشیا می توان در زمینه اکتشاف و استخراج و توزیع فرآورده های نفتی استفاده کرد. شاید اولین ارگانی که از این تکنولوژی در ایران استفاده کرد ، وزارت نفت بود. از طریق اینترنت اشیا می توان منابع نفتی و پتروشیمی را مانیتور کرد و میزان تمام انبارهای محصولات نفتی را به شکل دقیق داشت.

اما شاید بد نباشد با جدی ترین معضل اینترنت اشیا آشنا شویم. امنیت اینترنت اشیا شاید مقوله ای به شدت مهم باشد. ما از طریق اتصال اشیا به یکدیگر اطلاعات مهمی را ردوبدل می کنیم که شاید عده ای با دسترسی و هک این اطلاعات بتوانند خسارت های جبران ناپذیری وارد کنند.
به نظر میرسد افرادی که در حال توسعه ی این تکنولوژی می باشند حتما جنبه های امنیتی را مد نظر قرار داده و شبکه هایی امن در اختیار استفاده کنندگان خواهند گذاشت.
گروه داده کاوی رایبرگ پیشرو در زمینه طراحی سایت و بهینه سازی و سئو در نظر دارد قدمی کوچک در زمینه توسعه اینترنت اشیا برداشته و در آینده ای نزدیک می تواند پروژه های خرد و کلان این حیطه را در دست بگیرد.